keskiviikko 17. helmikuuta 2016

Satulan sovittaminen pähkinänkuoressa - Jochen Schleese -videokimara

Yhdeksän lyhyen videon sarjassa satulaekspertti Jochen Schleese kertoo satuloiden sovittamisesta keskeiset pääpiirteet. Erittäin informatiivista katsottavaa tiiviissä paketissa.

Etsiessäni tietoa löysin nämä hyödylliset videot juutuubista, ja kokosin ne teille lukijoille kätevästi yhteen postaukseen.

Jochen Scleese. Kuvalähde: https://saddlefit4life.com/.
Kanadassa vaikuttavan Schleesen yrityksen sivut löytyvät osoitteesta https://schleese.com/.

Tämä videokimara ei tietenkään korvaa koulutetun satulansovittajan arviota, mutta auttaa arvioimaan potentiaalisia satuloita ennen ammattilaisen konsultaatiota.


1. Balanssi
Satulan on oltava tasapainossa.2. Säkätila
Säkätila täytyy tarkistaa myös leveyssuunnassa, ja sen tulee jatkua riittävän pitkälle satulan alla.
3. Selkärangantila
Erityisen mielenkiintoista tässä pätkässä on ohjeistus, miten voit tutkia, kuinka paljon selkärangantilaa hevosesi tarvitsee. Selkärangantilaltaan ahdas satula painautuu kaarteissa vasten selkärangan alueen kudoksiin ja aiheuttaa vaurioita. Liian leveä selkärangantila taas painaa selkälihaksia poispäin selkärangasta ja kohti kylkiä, ja paino kohdistuu pienemmälle pinta-alalle.4. Paneelien kontaktipinta
Tavoitteena tasainen paine mahdollisimman laajalle alueelle.5. Vastinhihnat
On tärkeää huomioida, miten vastinhihnat suuntautuvat, sillä ne vaikuttavat merkittävästi satulan istuvuuteen. Väärin suuntautuvat vastinhihnat vetävät satulan väärään asentoon.
6. Satulan pituus
Liian pitkä satula voi aiheuttaa muun muassa vaikeuksia siirtymissä tai pukittelua. Pukittamalla hevonen yrittää saada satulaa siirtymään eteenpäin. Liian pitkä satula painaa silloin lapoja, ja voi aiheuttaa pysyviä tai pitkäkestoisia vammoja.
7. Suoruus
Samaan tapaan kuin ratsastaja on oikea- tai vasenkätinen, hevonenkin on toispuoleinen. Tehdasasetuksiltaan suoraksi valmistettu satula ei siksi välttämättä lepää suorassa hevosen selässä.

8. Etukaaren kulma
Jos etukaari painaa lapoihin, hevonen ei liiku eteen. Lapoihin pahasti painava etukaari voi myös aiheuttaa pysyvämpiä vammoja pidempään käytettynä.

 

9. Rungon leveys
Sään ympärillä lavan liikkeille tarvittava tila vaikuttaa tarvittavaan leveyteen.
Kommentoi rohkeasti alle, mitä pidit postauksesta? Opitko uutta? Toivotko tämäntyyppisiä postauksia lisää? Saa myös jakaa, linkittää ja niin edelleen.

11 kommenttia:

 1. Kiitos mielenkiintoisista ja opettavaisista videoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että postauksesta on iloa muillekin kuin itselleni.
   Editoin tuonne vielä kuvan ja nettisivun osoitteen.

   Poista
 2. Kiitos näistä! Nyt juuri ei ole aikaa katsella videoita, mutta pitää palata näihin paremmalla ajalla. Jokaisen hevosenomistajan kuitenkin pitäisi osata katsoa satulan sopivuutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Koitan jossain vaiheessa toimeentua tekemään jonkinlaisen sivun johon kokoan tällaiset infopitoiset postaukset, jotta ne löytyisivät blogista myöhemminkin.

   Poista
 3. Todella suuri apu satulan sovituksessa.Kiitos ☺
  Videot selvensivät paljon ja niitä voi kerrata niin usein kuin tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, näillä tosiaan pääsee kartalle ja ammattilaiselta sitten tarpeen mukaan konsultaatiota päälle. :)

   Poista
 4. Voi että, hyvä ja selkeä esitys, mutta pelko hiipi puseroon, mitä jos tuo kallis satulansovittajan perustelema satulani ei olekaan hyvä....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä tapahtuu valitettavan usein, mutta toisaalta kaikki harrastajat eivät huomioi, että satulaa on myös topattava/tarkistettava säännöllisesti. On tietysti vaikea sanoa tuohon mitään kun satulansovittajia on moneen junaan ja joillain hevosilla vaan on haastava selkä. Kysele ja kuulostele sekä satulansovittajalta, kavereilta että valmentajalta, niin asia hahmottuu paremmin ja voit varmistua ammattitaidosta. Omalla hevosella vuosi sitten hommattu satula pitäisi leventää nyt, on tullut lihasta melko lailla. Ammattitaitoinen satulansovittaja sanoi jo satulaa hankittaessa että jonkin ajan päästä se pitää leventää. Satula-asiat on vaikeita! Sanoisin että kannattaa kuunnella omaa intuitiotaan satulansovittajan perustelujen suhteen. Olen asioinut todella osaavien ammattilaisten kanssa, ja vähän sinne päin tyyppien kanssa, ja asiantuntija osaa selittää ihan perinpohjaisesti miksi joku satula sopii tai ei sovi, ja millainen satula hevosen selkään pitäisi olla. Satulahommissa ei kyllä rahallisesti koskaan voita, mutta iloinen saa olla monesta syystä, jos löytyy hyvin sopiva satula. Paremman satulan hinta uppoaa nopsaan kaiken maailman hoitoihin yms. joita huonosti istuvasta satulasta seuraa.

   Poista
 5. Tosi hyviä videoita. Tuo selkärangantilan leveys oli mielenkiintoinen. Täytyypä testailla omilta hepoilta. Videon hepan selkän on kyllä aika karsea :/

  VastaaPoista
 6. Oikeen hyvä yhteen veto

  VastaaPoista
 7. Auttoi valtavasti uuden hevosen satulan metsästämistä, Kiitos! Täällä lapissa kun satula-autot ovat välillä kortilla.

  VastaaPoista

Kiva kun poikkesit. Jätä kommentti tänne! Kerro omista kokemuksistasi?