keskiviikko 6. huhtikuuta 2016

Kengityksessä säätöä

Nyt on ollut sellaista hulabaloota viime aikoina, ettei blogi ole pysynyt tahdissa mukana, mutta tämähän tarkoittaa, että monta mielenkiintoista postausta ja arvontaakin on luvassa lähiaikoina. Stay tuned! Nyt kannattaa rekiströityä seuraamaan blogia joko liittymällä jäseneksi Bloggerin kautta, tai tykkäämällä Facebookissa, ja blogi löytyy nyt myös Bloglovinin kautta.

Nyt ensimmäisenä vuorossa raporttia kengityksessä tehdystä muutoksesta ELL Kim Sellin klinikalla saatujen ohjeiden perusteella. Klinikkakäynnistä kirjoitin tässä postauksessa.

Jälkeen          -           ennen
Oikealla on kuva ennen kengitystä: jalkojen asento harottaa aavistuksen ulospäin. Kengityksessä oli jätetty kavion ulkoreuna hieman pidemmäksi, jotta tuossa asennossa on mahdollisimman tasainen tuki kavion pohjasta, eli kavion sisäreunaan ei tulisi painetta. Nyt asento ei ole ollut optimaalinen, sillä hankositeet säären ulkopuolilla reagoivat ylimääräiseen paineeseen ja rasitukseen. Pitkällä juoksulla tästä voisi kehittyä hankosidevamma, jos tilannetta ei saada korjattua.

Vasemmanpuolimmaisessa kuvassa kengitys on valmis, ja pieni muutos muuttaa asennon polvesta asti. (Kuva ei ole ihan suora, pahoittelut siitä.)

Kengitysseppämme selitti, että "oppikirjan mukaan" kengitettäessä ruununraja on horisontaalisti. Katso oikeanpuolimmaista kuvaa: ruununraja on vaakasuorassa. Kun sivureunoilta vähennettiin ohjeen mukaisesti, ruununraja laskee ulospäin (vasen kuva).

Ennen -kuva
Yllä olevassa lähikuvassa näkyy hyvin kavion pituus ulkoreunalla ennen kengitystä. Edellisestä kengityksestä on 4 viikkoa, joten kaviot ovat jo ehtineet hieman kasvaa. Kuvista myös näkee, kuinka Anilla on pienet ja sirot  "ponikaviot". (Anihan on hyvin pienikokoinen hevonen, sen isä on täysiverinen ja emä New Forest -esteponi.)

Kaviot vuoltu
Ylläolevassa kuvassa kaviot on vuoltu, ja asennon muutoksen havaitsee. (Hevonen siis seisoo suorassa, vaikka kuvaaja näyttää olevan vähän kallellaan oikealle. :) Viisto kuvakulma saa kieltämättä tuon vasemman jalan näyttämään hassulta kampuralta, tarkoitus on kuitenkin havainnollistaa miltä kavio näyttää ennen kenkien laittoa.)

Vuoltu kavio sivulta
Kuva on hieman varjoisa, mutta tästä näkee,
että kanta on aika olematon ja kuluu.

Seppä havainnollistaa ongelmaa kantaosan kanssa:
antura tulee hyvin alas ja tämän takia yhtään enempää kannasta ei voi ottaa pois.
Kantaosan alueelta on otettu alas se mikä voidaan; tällä hetkellä ei voi ottaa yhtään enempää, koska antura on jo muutenkin hyvin lähellä maata. Saa nähdä, muuttuuko tämä tilanne uuden kengityksen myötä kavion kasvaessa. Kavio on nyt jouduttu ottamaan muutenkin melko lyhyeksi, koska edelliseen kengitykseen ei ollut täyttä väliä. Ani kengitetään normaalisti 7 viikon välein.

Uusi kenkä paikoillaan

Uusi kengitys on muotoiltu niin, että kenkä tulee hieman yli ulkosyrjästä, antaen enemmän pinta-alaa ja tukea. Näin ollen kenkä asettuu symmetrisemmin kavion uraan nähden - kavio ei ollut täysin symmetrinen, ja kengän keskikohta ei ollut täysin linjassa. Kenkä jatkuu kannan yli taaksepäin, jotta paine jakautuu isommalle pinta-alalle, ja kenkä suojaa kantaa kulumiselta. Seppä arvioi että ulkosyrjistä on vuoltu pois ehkä 3 mm, eli aika iso muutos tulee jo pienellä säädöllä. Katsomme seuraavalla kerralla tilanteen ja säädetäänkö taas lisää, vai onko näin hyvä.

Korkkarit vai luistimet? :)

Kieltämättä  kengistä tuli vähän eksoottisen näköiset korkkarit! Ajattelin, että nuo on alttiimmat irtoamaan, ja aloin käyttää etujaloissa paksuja neopreeniputseja sekä tarhassa että ratsastaessa, jotta Ani ei vahinnossa astuisi takajalallaan etukenkää irti. Kengät ovat hyvin pysyneet nyt viikon verran. Hevosen liikkeet ovat tuntuneet hyviltä ja puhtailta nyt tämän viikon verran, mitä uusilla kengillä on ratsastettu.

Ani on kiltti kengitettävä. Kuvassa työntouhussa kengitysseppä Tomas Kronvall.

Enkä malta olla laittamatta tätä vähän epätarkkaa kuvaa, jossa Ani hoitaa takaisin!
Tämä kertoo niin paljon Anin luonteesta, se on ihmisystävällinen ja seurallinen, ja oppii arvostamaan hoitotoimenpiteitä pahemmin kiukuttelematta.
Ani on ollut kengitysmuutoksen ja sitä edeltäneen klinikkakäynnin jälkeen oikein hyvän tuntuinen ratsastaa ja selkeästi parempi kuin niitä ennen. Tomas on tehnyt hyvää jälkeä Anin kanssa, sillä vaikka kavio on tuommoinen pieni ja haastavan mallinen kengittää, on meillä kengät pysyneet erittäin hyvin paikoillaan. Anin kaviomateriaali on kuitenkin hyvä, eikä meillä ole ollut lohkeamisia tms. ongelmaa. Kengitysmuutoksesta on nyt vasta viikko, joten seuraillaan tietenkin miten tilanne kehittyy jatkossa. Toivotaan että positiivisesti!

0 comments:

Lähetä kommentti

Kiva kun poikkesit. Jätä kommentti tänne! Kerro omista kokemuksistasi?