lauantai 21. toukokuuta 2016

Piikitys ja samana päivänä ratsastus? | Kommentti hötönetin keskusteluun

[Kuvituskuvan lähde: Subcutaneous injection.]
Kommentoin lyhyesti anonyymin edelliseen postaukseen heittämiä kommentteja ja aiheesta hötönetissä käytyä keskustelua. Eli kommentissa ja keskusteluketjussa kauhisteltiin sitä, kuinka ratsastin samana päivänä kun hevostani oli "piikitetty".
  1. Kun piikitetään niveliin esinerkiksi kortisonia, ei hevosta liikuteta sen jälkeen, ja levon pituus vaihtelee. Olen tästä tietenkin samaa mieltä, mutta hevostani ei piikitetty niveliin, eikä sen nivelissä ole havaittu vikaa.
  2. Lääkäri kertoo hoidon yhteydessä aina ohjeet liikutuksen suhteen, ja hevosenomistaja noudattaa niitä. Kaikki injektiot eivät vaadi sairaslomaa, vaan muutaman tunnin kuluttua voi kevyesti tunnustellen liikuttaa. Meille suositeltiin liikunnan lisäämistä ja rasituksen lisäämistä myös kovalla alustalla ravaten. Päivän liikuntaohjelma alkoi maastokävelyllä, vaikka hevoseni ottikin ritolat. Ratsastin ravissa ja laukassa vain hetken.
  3. Piikitys on puhekielinen termi, ja sillä voidaan tarkoittaa eri asioita. Hötönetin asiantuntijoiden mukaan piikityksellä tarkoitetaan niveleen tehtyä hoitoa, lihakseen ja suoneen taas pistetään. Jouduin nyt ihan googlaamaan tästä lisätietoa, koska halusin tietää, olenko käyttänyt väärää termiä. Oikea ilmaisu mistä tahansa piikityksestä tai pistosta lienee injektio. Hevosta hoidettaessa hankositeen alueella injektoimalla siihen jotakin on löytämissäni eläinlääkäreiden esityksissä käytetty termiä piikitys, joten en käyttänyt väärää termiä. Anilla hoidettiin hankositeen aluetta. Joten se piikitettiin, mutta ei niveliin. En ole koko hevosnaisikäni aikana kuullut kenenkään puhuvan hevosen pistämisestä, mutta varmaan jossain näin tehdään.
  4. Millainen ihminen vie hevosensa jonnekin klinikalle, kun kotonakin voi pistää? Sellainen, joka haluaa ortopediaan keskittyneen huippulääkärin hoitavan hevostaan. Lääkäreillä on tarvitsemansa välineet klinikalla, eikä heillä ole aikaa ajella ympäri maalaistalleja. Tallillamme käy myös urheiluhevoslääkäri piikittämässä hevosia noin kerran kuussa (isossa kilpatallissa löytyy aina muutama hoidettava), mutta kävin ortopedillä, koska tämä tallilla käyvä lääkäri oli jo aiemmin kuvannut nivelet ja todennut, että vika ei ole siellä. Ongelman syy selvisikin ja se liittyy kengitykseen ja kavion asentoon, joita nyt yritetään muokata.
  5. Kortisonia laitettaessa täytyy pitää hoidettu raaja levossa, jotta pitkävaikutteinen aine pysyy hoidetulla alueella. Hevosta ei tietenkään voi pitää aivan paikoillaan, mutta kuitenkin. Hevoseeni ei pistetty kortisonia, vaan tulehduskipulääkettä ja puuduketta sekoitettuna sen omaan vereen. Piikityksestä ei jäänyt mitään haavoja tai kraatereita, joita täytyisi suojata kääreillä tai laastareilla.
  6. Koska hevosta ei hoidettu selästä ja hoito oli muutenkin hyvin lempeä, ei liikutuksen kannalta ollut mitään merkitystä tehdäänkö se ratsain vai maasta. Sen sijaan meille suositellut treeniohjelman näkökulmasta ratsain liikutus oli parempi vaihtoehto, ja samalla myöskin sain vertailtua hevosta ennen ja jälkeen hoidon.
  7. Koska hevoseen laitettiin kipulääkettä ja puuduketta, ei se varmasti ole ollut kivulias.
Itseäni tämä asiasta lähtenyt keskustelu lähinnä huvitti, mutta koska asiat jäävät ikuisiksi ajoiksi internettiin, niin koin parhaimmaksi kirjoittaa tällaisen oikaisun asiaan. Ja jos tosiaan olisin ratsastanut nivelten kortisonipiikitysten jälkeen, niin anonyymin huolella olisi ollut ihan aihettakin.

Putoamiseen osasyynä taisi olla se, että satulavyö oli liian löysällä. Nimittäin eilen huomasin, että hevonen on hieman timmiytynyt, ja satulavyö jää liian löysäksi siinä kohtaa, missä se vielä kuukausi sitten oli vielä hyvä. Hevoseni on ehkä oppinut pullistelemaan, kun koin maasta käsin kiristäväni tiukalle. Minulla on kouluvyö, jota en pysty kiristämään selästä käsin, ja huomasimme löysyyden, kun pyysin kaveria tarkistamaan asian minun ollessa selässä. Poni on hoikistunut kolme reikää tuolla "vinssaavalla" paineentasausvyöllä, eli saman verran kuin puolitoista reikää tavallisella satulavyöllä olisi. Näitä sattuu.

0 comments:

Lähetä kommentti

Kiva kun poikkesit. Jätä kommentti tänne! Kerro omista kokemuksistasi?