torstai 19. toukokuuta 2016

Eka putoaminen Anilta

Rakkaudesta fysiikkaan kävin tutkimassa kuinka painovoima ja keskipakovoima toimivat.
Toissapäivänä se nyt sitten tapahtui, tipuin ekan kerran Anilta. Meidän yhteinen taival alkoi heinäkuun lopulla, eli 9 kuukautta ja 28 päivää saatiin tätä vähän toisenlaista merkkipaalua yhteisellä taipaleella odotella. Olen toki tippunut muilta hevosilta (yhteensä kymmenisen kertaa) ja toki tämä oli vain ajan kysymys. Päivä ei ollut ns. normipäivä, ja silloin voi tietysti helpommin tapahtua jotain perusarjessa epätavallista. Kävimme eläinlääkärissä, ja sen jälkeen lähdin hieman kävelemään lähimaastoon ennen kentälle menoa. Koko juttu sattui alle kilometrin päässä tallilta, tutussa paikassa.

Oikeastaan aika huvittava tapahtumasarja, paitsi että putoaminen on aina potentiaalinen vaaranpaikka, eikä mikään naureskelun aihe. Turvallisuus tulee ottaa vakavasti. Mutta toki omalle jutulleen voi jälkeenpäin itsekseen ihan vähän nauraakin, kun mitään vakavaa ei meille onneksi tästä seurannut. Oli siis melko hölmöä olettaa, että hevonen on traikussa kuljettelun ja piikitysten jälkeen oma rento itsensä, ja mennä yksin maastoon. Tai en olettanut - en vain ajatellut asiaa... ja niinhän moni tilanne saa alkunsa. Huvittavaa on se, että olen pysynyt selässä jos minkälaisissa tilanteissa, ja sitten tipun alkukäynnissä maastossa.

Minulla oli tietenkin kypärä päässä. Kypärä ei kuitenkaan käynyt lähelläkään maata, joten sille ei tarvitse tehdä mitään. Minulla on Samshieldin kypärä, jonka voi lähettää tehtaalle tarkastettavaksi putoamisen jälkeen, jolloin kuori tarkastetaan ja kypärän sisus vaihdetaan uuteen. (Olen kaksi kertaa aikoinaan pudonnut niin, että pää on kopsahtanut maahan, ja kypäränkin kanssa se tälli oli molemmilla kerroilla melkoinen, joten käytän aina kypärää.)

Minulla on jo kaksi vuotta ollut tällainen kypärä (Samshield Swarowski Lozenge).

Tuli taas monta asiaa opittua ihan kantapään kautta.
1. Jos ollaan reissattu traikulla, on hevonen kotiin tultuaan sen verran jännittynyt verrattuna normaaliin olotilaansa, että maastoilu yksin ei ole paras idea. Se nimittäin keksi jonkun mörön jossain, ja pysähtyi jännittyneenä. Olin juuri napauttamassa pohkeilla ja odotin reaktiota eteenpäin. Poni kuitenkin samanaikaisesti teki salamakäännöksen, ja jäin siinä sivulle. Poni tietysti kavahti tilannetta väistämällä sivulle ja minä putosin alas. Se ei siis ehdoin tahdoin yrittänyt heittää minua selästään, nyt vain sattui näin. Pidin ohjista, mutta oli päästettävä irti, etten vedä hevosta päälleni.

Laskeuduin jäljistä päätellen tähän tutkimaan maaperää.

Hevoseni ei jäänyt lojaalisti viereeni seisomaan, kuten elokuvissa käy, vaan hävisi horisonttiin välittömästi.

2. Kännykkä  oltava mukana maastossa aina. Tämänhän tiedän, ja noudatan, mutta kun... Minulla ei ollut puhelinta, koska olin vaan alkukävelyllä vajaan kilometrin päässä. En voinut soittaa että hevonen kaahaa irrallaan, ottakaa kiinni, ja että olen kunnossa. Piti sitten ottaa pikaspurtti juosten tallille, yrittivät huolissaan jo siellä soittaa missä olen. Heppa oli rymistellyt toiseen talliin ja jäänyt tarhakaverinsa boksin ovelle norkoilemaan. Ystäväni oli sen siitä ottanut kiinni, varusteet pois ja lähdössä etsimään minua.

3. Kun lentää selästä, pitääkö kiinni ohjista vai ei? Jos mahdollista, pidän kiinni, mutta jos tilanne näyttää uhkaavalta, irrotan. Siinä pitää arvioida tilannetta kuin hidastetussa filmissä. En halua kuitenkaan jäädä alle ja tulla tallatuksi. Tunsin kipua sormessa ja olkapäässä, ja hevonen poukkoili yläviistossa, joten annoin otteeni irrota. Nimettömän nivelessä on kiinni pitämisestä aiheutunut mustelma, ja olkapään venähdys oli todella vähäistä. Jos olisin loukkaantunut, en olisi voinut hälyyttää apua.  Kuva on otettu tulosuunnasta, rötkötin raipan takana - yksi kavion jälki on melko lähellä, ja hevonen on kiertänyt minut pomppien.

Hevonen teki mörönväistöpiruetit, ratsastaja putosi pitkin pituuttaan, raippakin jäi.
4. Pyllähdyksen jälkeen kannattaa kerätä omaisuus paikalta mukaan. Minulla jäi sinne raippa, ja piti vielä myöhemmin hakea se. Samalla katsoin kavionjälkiä ja totesin irti päästämisen olleen fiksu veto. Oli nimittäin tehty piruettia ilman ratsastajaa ja kynnetty melko syvät kraaterit kavioilla.

Melkoise kraaterit...
Hevonen oli spurtin jälkeen onneksi myös kunnossa, eikä mitään varusteita mennyt rikki. Pelkäsin sen sotkeutuvan ohjiin, mutta Ani nelisti kotiin sen verran pää pystyssä korskuen, ettei ohjat valuneet. Jäljistä päätellen oli mennyt aika vauhdilla. Autoja ei myöskään ollut liikenteessä, onni onnettomuudessa. Tallille päästyäni satuloin Anin uudelleen ja ratsastin kentällä pienet treenit. Parasta vaan mennä takaisin selkään heti, jos tilanne sallii.

Että semmoinen keikka meillä!

9 kommenttia:

  1. Kuka ratsastaa samana päivänä piikitysten jälkeen?
    *pyörittää silmiä*

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saara / Prosessiratsastaja19.5.2016 klo 11.46

      Sehän riippuu ihan siitä, mitä on piikitetty ja miten eläinlääkäri ohjeistaa. Meille ohje oli treeniä. Hevosta ei myöskään ollut rauhoitettu, eikä ratsastus ollut kestoltaan kovin pitkä. Hevonen päätti itse ottaa pyrähdykset, tuskin olis juossut, jos olis kipeää tehnyt. Tämä ei myöskään ollut eka käynti ko. hoidossa.

      Poista
    2. En ole tavannut yhtään piikitettyä (selkä/jalat kokemusta) jota olisi samana tai edes seuraavana päivänä suositeltu selästä käsin liikuttamaan. Itseltäni on piikitetty muutamia niveliä ja toimenpide o kivulias ja lepo (jopa viikko raajoissa) piikityskohdalle paranemisen kannalta ensiarvoisen tärkeää.

      Poista
    3. Saara / Prosessiratsastaja19.5.2016 klo 17.48

      Kiitos anonyymille huolenpidosta, mutta selvennyksenä: Anilla EI piikitetty niveliä (hevoseni on nuori ja niveliltään hyvässä kunnossa). Ei myöskään laitettu kortisonia, jonka jälkeen pitäisi olla levossa. Tässä tapauksessa ei ollut mitään väliä oliko ratsastaja selässä vai liinan päässä. Piikitettiin sen sijaan tulehduskipulääkettä, tunteja ennen tätä lyhyttä ratsastusta, joten hevoseni ei varmastikaan ole kärsinyt kivuista hoidon saatuaan. Ylipäätään ei käytetty kovin vahvoja aineita, jos lääkärin sanoja on uskominen. Hevosta myös juoksutettiin eläinlääkärin silmien alla hoidon jälkeen.

      Poista
    4. Meillä oli takapolvivaivaisen kanssa sama tilanne. Lihakseen pisto ja liikutus kuten edelleenkin. Liike on paras lääke. Eli piikityksen jälkeen ei vapaapäiviä.

      Poista
    5. Saara / Prosessiratsastaja21.5.2016 klo 17.59

      Kiitos kommentista, Kirsi! Kiva, että löytyy näitä muitakin. Toivottavasti teillä on hoito myös toiminut.

      Kirjoitin aiheesta vielä oman täsmennyspostauksen, kun tämä herätti niin paljon ihmetystä. :)

      Poista
  2. Ja sanoisin vielä että hevonen jolta ratsastaja tippuu maastossa säikähtää ja säikähtynyt hevonen juoksee tekee kipeetä tai ei. Pakoeläin toimii niin.

    VastaaPoista
  3. Hienosti analysoit tässä postauksessa kyseistä tilannetta, näitä on ilo lukea! Sulla on mielenkiintosen olonen ja kiva blogi :D
    Onneksi tuolla reissulla ei sattunut mitään, ja selvisitte pelkällä säikähdyksellä!

    pollenkirjakarsina.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saara / Prosessiratsastaja19.5.2016 klo 22.29

      Kiitos positiivisesta kommentista! Sinulla on hyvä meininki blogissa myös, kävin vähän lueskelemassa - en olisi juttujesi perusteella mieltänyt sinua noin nuoreksi. Omien ratsastusten analysointi on hyvä apu kun miettii miten pitäisi kehittyä, mutta ei pidä olla liian kriittinen itseään kohtaan, hevosetkin ovat erilaisia ja eri jutut niille helppoja tai vaikeita. Ratsastuskoulussa voisi olla hyvä, jos saisi mennä vaikka kymmenen kertaa peräkkäin samalla ja sitten vaihtaa toiseen, niin ehtisi aina päästä sisään siihen, miten kyseistä hevosta ratsastetaan.

      Poista

Kiva kun poikkesit. Jätä kommentti tänne! Kerro omista kokemuksistasi?