keskiviikko 10. helmikuuta 2016

Miksi on niin haastavaa löytää satulaa Anille?

Toisille hevosille on vaikeampaa löytää satula kuin toisille. Kerron tässä postauksessa, miksi Anilla on niin haastavaa löytää sopivaa satulaa sen perusteella, mitä olen tähän mennessä asiasta oppinut ja ymmärtänyt.

Hevosen selkä näyttää anatomisesti tältä:

Hevosen selän rakenne. Lähde: Wikipedia.
Anin selkä on lyhyt. Satulan valinnan kannalta selkä voi olla "lyhyt" kahdella tapaa: selkä voi olla rakenteelliselta tyypiltään lyhyt, tai hevosen selän mittasuhteet voivat olla tavanomaiset, mutta hevonen on hyvin pienikokoinen. Ani on molempia: sekä erittäin pienikokoinen että lyhyehkö. Monet satulamallit ovat liian pitkiä, ja potentiaalisten satulamallien valikoima kapenee.

Anin selkä: lyhyt ja suorahko "silakka"...
Lyhyehkön selän sanotaan vaikuttavan suotuisasti hevosen ketteryyteen, kykyyn kääntyä nopeasti, ja kantaa enemmän painoa selässä (sen ollessa hyvässä lihaskunnossa). Kohtuullinen lyhytselkäisyys on siis hyvä ominaisuus. Pitkähkö selkä taas tekee askellajeista ratsastajalle miellyttävämpiä istua, minkä takia sitä suositaan jalostuksessa.

Anilla askeleet ovat oikein miellyttävät, se kääntyy melkein paikallaan, ja pystyy vaivatta raaputtamaan hampailla takareittään. Eli notkea kuin käärme (valitettavasti osaa kiemurrella myös silloin, kun pitäisi ratsastaa luotisuoraan, mutta se on toinen tarina se...).

Säkä voi olla korkea tai matala, sekä terävä eli hainevämäinen taikka pyöreähkö. Matalasta pyöreähköstä sanotaan puhekielessä, että hevosella "ei ole säkää". Tällöin satula liikkuu helposti sivusuunnassa (pyörii) ja voi valua eteenpäin. Anilla säkä on korkeudeltaan normaali ja tyypiltään terävä. Satulat jäävät usein sään ympärillä tyhjiksi, liian leveiksi.

Ani on niin sanotusti lapakuoppainen. En osaa sanoa onko se sitä myös täydessä lihaskunnossa, koska Ani on ollut minulla niin vähän aikaa, ja rakennamme hiljalleen toipilaskauden jälkeen lihaskuntoa takaisin. Lapojen takana sään lähellä on siis vähän massaa ja tämän takia satulat ovat liian leveitä ja kallistuvat eteenpäin. Satulan täytyisi sopia, mutta lavan kohdalla pitäisi olla tilaa uusien lihasten kehittyä. Istuvuuden arviointi lapakuoppaiselle on ammattilaisen hommaa.

Lisäbonuksena; koska Anin on niin pieni ja siro, satula saisi olla melko kevyt. Muutama satula, mukaan lukien Anin vanha satula, on tällä kriteerillä rajattu pois. Näppituntumalla olen huomannut, että Prestiget ja Rudget ovat olleet kevyimmästä päästä. Itselläni on hieman selkäongelmia, joten satulassa täytyy olla 'iskunvaimennusta'.  Eli se tuttu juttu pätee tässäkin, moni edullisempi, vanhempi satula on liian painava ja kova.

Selkä voi hyvässä lihaskunnossa olla jotain ihan muuta, eli satulan valinnan kanssa kristallipallo olisi kätevä... olisi hyvä jos satulassa olisi jonkin verran muokattavuutta.

Pari linkkiä tähän loppuun:
Englanninkielisiä sivuja, joista löytyy kuvia ja selostuksia eri tyyppisistä selistä (näistä voi olla apua, kun yrität hahmottaa, millainen hevosesi selkä on):
Hill View Farms
Citori Saddles

Englanninkielisiä perusohjeita hevosen selän kunnon arvioimiseen:
Citori Saddless

Onko sinun ollut vaikea löytää sopivaa satulaa hevosellesi? Miksi?2 kommenttia:

  1. Challehan oli muuten myös tuota lapakuoppaista mallia! Sillä oli lisähaasteena se, että selkä ei ollut suinkaan suora vaan vahvasti kaareva, ja takakorkeuttakin saattoi olla hiukan. JOS muistan oikein, niin lapakuoppaisten satulat olivat yleensä juuri suoraselkäisille suunniteltuja. Siinä tapauksessa saatat ehkä päästä vähän helpommalla. Mutta ainakin brittimerkeillä oli noita lapakuoppaisille tarkoitettuja, joissa etupaneelit ovat erimalliset.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirotut lapakuopat! Nonniin, selvis että isoin osa on liian suoria... Enkkumallit vaan on tyypillisesti liika leveitä, esim. Albionit. Rudgessa löytyy mutta niitähän ei sitten käytettynä löydä, viedään käsistä... Tän päiväisen sovittelurumban jälkeen teki mieli vollottaa tai pomppia tasajalkaa mutta tyydyin mököttämään. Ehkä tästä kuoriutuu joku kypsähenkisempi postaus kun nukun asian yli...

      Poista

Kiva kun poikkesit. Jätä kommentti tänne! Kerro omista kokemuksistasi?