sunnuntai 21. helmikuuta 2016

Hevosten terveydentilan kommentoinnista



Luin Katjan blogista kirjoituksen aiheesta "Kenelle saa huomauttaa ja mistä?" Silläkin uhalla, että summeeraan väärin, Katja pohti voiko hevosen hyvinvointiin, terveydentilaan, yleiseen pitoon taikka ratsastajan osaamiseen liittyvistä asioista huomauttaa tai mainita, ja miten sellaisiin kommentteihin pitäisi suhtautua. Kirjoittaessani vastauksen sain pienen oivalluksen, joten jatkan aiheesta täällä.

Meidän tallilla paikan omistaja on myös meidän valmentaja, ja hän on hevosten terveydentilan suhteen todella osaava ja kokenut. Monta ongelmahevosta on siellä saatu kivuttomiksi ja toimiviksi oikeanlaisella hoidolla ja ratsastuksella. Hevosten tilaa arvioidaan suorapuheisesti kaiken aikaa, eikä tulisi mieleenkään loukkaantua. Mutta asioita tarkastellaan aina miettien, mitä asialle voitaisiin tehdä. Eli ehkä tämä, että on tuollainen vahva auktoriteetti siinä, ja yritetään olla proaktiivisia, mutta vähintäänkin reagoidaan, kun ongelma havaitaan, niin asiaan ei liity mitään arvostelun tuntua. Ei kyllä esiinny sitä ongelmaakaan, että joku olisi pitkään epätietoinen hevosellaan olevasta ongelmasta.

Me kaikki teemme parhaamme hevostemme eteen, joten ei se ole arvostelua itseä kohtaan, jos ongelmia esiintyy. Toki minuakin vasta arvosteltiin hyvinkin suorasti ratsastukseeni liittyen, mutta tässä oli klinikkatyyppinen valmennus, jossa ratkottiin meidän ongelmia, jotka eivät tulleet minulle todellakaan yllätyksenä. Se on huolenpitoa, suoraa puhetta kaikella rakkaudella.

Kommunikaatiossa toistuu myös se, että kaikilla hevosilla on omat juttunsa ja kommervenkkinsä, on toispuoleisuutta ja niin edelleen. Täydellistä ei olekaan. Jonkin puutteen toteaminen ei siis ole mikään katastrofi, vaan ihan neutraali asia. Omistajien kesken puhumme hevosten terveydestä ja hyvinvoinnista, kyselemme toisiltamme ja pohdimme. Meillä ei tarvitse esittää mitään.

Toki hevosenomistajien resurssit hyödyntää informaatiota ovat vaihtelevat ja jokainen tekee ratkaisunsa viime kädessä itse. Esimerkiksi jos omistaja vastoin kaikkia saamiaan neuvoja myy marginaalisesta hinnasta eteenpäin hevosen, joka on kroonisesti sairas, ei siinä oikein mitään muuta voi kuin kohotella kulmakarvojaan. Tai jos varat eivät yksinkertaisesti riitä johonkin hintavampaan hoitovaihtoehtoon, on mietittävä jotain muuta. Melko vähän on näitä ongelmia vuosien varrella kuitenkaan nähty, jos terveysasioita mietitään. Olen itse ollut asiakkaana ko. tallilla noin vuodesta 2003.

Asia erikseen ovat hevosenomistajat, jotka eivät huolehdi niistä pienistä jutuista, jotka vaikuttavat tallin työntekijöiden ja muiden asiakkaiden arjen sujuvuuteen. Laitetaan hevoselle erikoisruokinta, mutta ei hommata mysliä lisää, kun sammio on tyhjä. Jätetään kasa lantaa vesiboksiin, ja niin edelleen. Yksittäisiä mokia tai unohduksia voi käydä kaikille ja joku jeesaa ja korjaa jäljet, ei siinä mitään. Samat mokat kun tekee muutaman kerran, saa todennäköisesti mokansa ikuistettuna kuvaan ja tallin salaisen fb-ryhmän seinälle ilmestyy yleisluontoinen ilmoitus "muistakaa korjata kasat / täyttää mysliastiat" jne.

Eli aika tervehenkistä ja toimivaa meininkiä meillä. Jos tallillasi esiintyy paljon sivusta huutelua, kehottaisin miettimään, saatteko parhaan mahdollisen tuen valmentajaltanne hevosen hyvinvointiin liittyvissä asioissa, tai onko ilmapiirissä parantamisen varaa.

0 comments:

Lähetä kommentti

Kiva kun poikkesit. Jätä kommentti tänne! Kerro omista kokemuksistasi?