Minulla on reuma ja olen joskus vähän jäykempi kropastani ratsastuksen alkupuolella. Tilanteesta riippuu kuinka kauan tämä jäykkyys kestää. Kahtena viimeisenä päivänä on kestänyt puoli tuntia, kunnes jäykkyys on sulanut. Joskus tämä on hieman turhauttavaa, mutta ratsastajana pyrin ohittamaan tämän asian ja menen eteenpäin sitä hirveästi pohtimatta tai asiasta puhumatta. Asia tulee esiin lähinnä silloin, jos joudun kuntoni puolesta peruuttamaan ratsastuksen kokonaan. Ja joskus esterataa siivotessa vältän puomien kantamista ja nostelen kevyempiä tavaroita, kuten tolppia. Ratsastus on myös ihan keskeinen tekijä siinä, että pystyn elämään niin, että sairaus ei aseta elämässäni kovin suuria rajoitteita. En myöskään halua lähteä sille (mahdollisen itsepetoksen) tielle, että käyttäisin sairautta ns. excuse-korttina. Lähes jokaisella on kropassaan jotain kremppaa, viimeistään kun ikää kertyy. En minä ole siis sairauteni kanssa mitenkään erityinen, eikä muiden tarvitse kuunnella minun suustani valitusvirsiä, kuinka en pysty ja seli-seli.
Toissapäivänä ratsastin itsekseni, ja puolen tunnin jälkeen kroppa vertyi, pääsimme hyvään flowhun ja tekeminen alkoi sujua, edistyimme ja keskityimme. Lopetin treenin maneesissa kun olin saanut tunteen, että hanskaan ne sulavat siirtymiset, joita olin lähtenyt hakemaan. Itseasiassa hykertelin tyytyväisyydestä: rytmi, tasapaino, takamus kuin liimattuna kiinni satulassa. Jesh! Sen jälkeen menimme vielä pellolle ja ravasimme ja kävelimme hangessa. Ravissa liike tuntui, kun olisi ravipuomeja mennyt. En uskaltanut koittaa laukkaa, koska osteopaatin hoidosta on vielä niin vähän aikaa, ja noissa muutamissa ravipätkissä oli jo riittävästi ponin kunnonkohotusta ajatellen. Kunnonkohotus täytyy annostella järkevissä annoksissa. Ostropaattikin suositteli hankitreeniä alkuun käynnissä.
Tunnin saldona siis oli kyllä hienosti onnistuneet siirtymät, mutta muutoin aika surkea esitys. No jaa, oli siellä varmaan ihan onnistuneita kohtia, mutta omaa arviota värittää tietenkin se huomio rentouden puuttumisesta, ja koko ratsastuksen peilaa sitten sitä vasten. Turhauttavinta on se, että jäykkyyden myötä minulla liusuivat ohjat ja saan vähän väliä lyhentää niitä. Kun en istu rentona, käsi on jäykempi, nousee helpommin ylös, ja nyrkkiote on vähän auki, ohja liusuu. Lisäksi valmentaja huomautti ainakin 15 kertaa siitä, että oikea käteni menee usein hieman harjan yli, kun yritän taivuttaa hevosen oikealle. Ja kädet alas!
Mutta hei, meni miten meni, en heittänyt pyyhettä nurkkaan! Vaan treenaamalla kehittyy! Ja lopussa hevonenkin alkoi antaa periksi. Eikä se minulle mököttänyt. Tallissa venytin Anin lapoja nostamalla ja vetämällä etujalkaa. Varmaan tuntuu ponista ihan mukavalta, koska antaa roikkua siinä vaikka kuinka kauan, eikä yritä vetää jalkaa pois. Eespäin, sano mum... ratsastaja lumessa.
Olisi mukava kuulla lukijoiden kokemuksia aiheesta. Keräätkö paineita, jos ei suju? Oletko suorittajatyyppiä? Miten hanskaat asian? Kuinka kriittinen tai vaativa olet itseäsi kohtaan? Onko se mielestäsi hyvä vai huono asia? Painitko sinäkin jonkin kroonisen fyysisen ongelman kanssa, miten se vaikuttaa harrastukseesi? Kommentoi rohkeasti.
Siellä sitä hankipeltoa riittää! Jiihaa! |
Usein on kyllä niin, että jos yhtenä päivänä menee treeni tosi hyvin niin kannattaisi seuraavana päivänä korkeintaan lähteä maastoon. Sitä jotenkin odottaa, että pääsisi aloittamaan siitä, mihin edellisellä kerralla jäi. Unohtuu helposti se kaikki, mitä teki, että hevonen meni niin hyvin...
VastaaPoistaSiis just näin. Mutta kun on se viikkolukujärjestys minkä mukaan menee, niin sitä jotenki sitten lähtee niin valmiina onnistumaan. Tunnilla mennään nopeesti siihen ravityöskentelyyn, yksin saatan 20 minuuttiakin tehdä käynnissä alkuun taivutuksia, käännöksiä ja väistöjä. Ja muutenkin oon tunneilla parhaimmillani silloin kun oon jetlagissa tms ja aattelen et ei tuu sujumaan. Ilman paineita tuleeki parasta jälkeä ikinä.
Poista