tiistai 26. tammikuuta 2016

Ongelmavyyhdin ytimessä


Ohjelmassa lähiaikoina satuloiden testausta...

Blogini lyhyen historian aikana olen käsitellyt ratsastukseen liittyviä haasteita monessa eri postauksessa. Kirjoitin turhautuneena, kuinka haluaisin olla parempi ratsastaja, mutta homma tuntuu vain jumittavan, vaikka ratsastan 6 kertaa viikossa. Kirjoitin päättäväisyydestä, että nyt hitsivieköön opin ratsastamaan sitkeydellä ja kovalla työllä, piste. Otin istuntatunteja, koska istunnassa oli tapahtunut kaikenlaista uutta ilmenevää ongelmaa.

En vaan saanut istuttua siellä rentona, olin jäykkä kuin mikä, kantapäät kääntyivät kohti kylkiä ja sporrat hankasivat kyljistä karvan pois,  kädet nousivat ylemmäs, siirtymisissä pompin jäykkänä enkä pystynyt istumaan kiinni hevoseen ja tekemään hallittuja siirtymisiä. Niin ja peffa kun ei meinannut pysyä satulassa, niin siirryin ostamaan kokopaikkaisia housuja, jossa lisäksi grippipainatus... muuten heiluin kun heinämies. Hevosta piti myös hieroa, koska sen lavat ja toinen puoli selästä menivät jumiin.

Ani varmaan tykkäisi hieronnasta vaikka joka viikko...

Hevonen jäykistyi ratsastaessa, jolloin se nosti päätään kuolaimen yläpuolelle. Tämän seurauksena se tuntui ohjan toisessa päässä tosi kovalta... itselle muuttui tosi vaikeaksi niinkin simppeli ja keskeinen asia kuin puolipidäte. Soimasin itseäni, että käteni on muuttunut kovaksi, ja ostin Micklem-suitset, joihin voi kiinnittää kuolaimen turpahihnaan niin, että ratsastajan käden vaikutus tasaantuu. Näitä en kyllä ehtinyt vielä hakea postista.

Erika katsoi satulaani ensimmäisen hieronnan yhteydessä, ja totesi, että se on siinä ja siinä lavoista, meneekö enää. Satulahan on hangannut selästä karvaa pois. Säädin karvaromaanin paloilla sitä hieman.

Hevoseni ei ole myöskään liikkunut eteenpäin erityisen reippaasti, ja erityisesti laukassa saattaa jäkittää.

Sitten valmentaja palasi lomalta ja ratsutti hevostani. Sain aika suoraa palautetta, hevoseni tuntui huonommalta kuin ennen, ja satula ei ole hyvä hevoselle eikä myöskään ratsastajalle. Valmentaja sanoi, että nostaa isosti hattua minulle, että pystyn ylipäätään ratsastamaan siellä.

Olen etsinyt niin ahkerasti vikaa itsestäni, etten ole osannut tunnistaa varusteongelmaa. Tällaiset ongelmathan tapahtuvat pikkuhiljaa, sopiva satula muuttuu epäsopivaksi vähä vähältä. En ole osannut hakea selitystä muualta kuin omasta osaamattomuudesta. Satulahan topattiin kaksi kuukautta sitten, mutta väliaikaiseksi ostamani satula ei ollut ihanteellinen alunperinkään. Toppauksen jälkeen satula oli hetken aikaa loistava, ja poni liikkui hienosti. Kahdessa kuukaudessa toipilas on kuitenkin saanut rakennettua lisää lihasta ja lisäksi muutenkin kerännyt hieman massaa.

Päätin, että oma satula on käyttökiellossa, ja ryhdyin etsimään uutta satulaa. Googlatessani välityssatuloita päädyin Horsewellin sivulle, joka on otsikoitu "Kun satula ei sovi". Sivun lista on kuin tiivistys meidän viimeaikaisista kokemuksista!

"Sopimattoman satulan seurauksia voivat olla mm.:
- liikkeen heikentyminen,
- käyttäytymisoireet (erityisesti satuloitaessa),
- askellajien tai jonkun askellajin heikentyminen,
- ongelmat voltilla tai kaarteissa,
- tahditus,
-lihaskunnon heikentyminen,
- lihaskivut (erityisesti selkä),
- pään viskominen,
- hankautumat ja hiertymät,
- ratsastajan istuntaongelmat tasapainossa."
(Horsewell)

Nyt kahta satulaa koeratsastettuani voin jo todeta, että vika on todellakin satulassa. Poni oli paremmin sopivalla satulalla aivan eri hevonen, liikkui rentona ja mielellään. Kadonneet pehmeät puolipidätteet löytyivät taas. Myös hieronta vaikutti asiaan; luulisin, että satulan vaihtamisen muutos ei tunnu yhtä selkeästi, jos hevonen on edelleen kestojumissa edellisen satulan jäljiltä.

Tällä kertaa olen valmis panostamaan satulaan enemmän. Valitettavasti satulan hankinta on edelleen vähän aikaista, lihaksia olisi ollut hyvä kasvatella kuukausi tai kaksi. Kun kokee syvemmän kautta eron huonon ja hyvän satulan välillä, kasvattaa se kummasti kiinnostusta hintavampiin satuloihin. Huonolla ja hyvällä tarkoitan kuitenkin ensisijaisesti sopivuutta, hyvä satula on sopiva sekä hevoselle että ratsastajalle. Sopivaa satulaa ei vielä ole löytynyt, joten blogi palaa satulanvaihtokuvioihin vielä.

ireet (erityisesti satuloitaessa),
 • askellajien tai jonkun askellajin heikentyminen,
 • ongelmat voltilla tai kaarteissa,
 • tahditus,
 • lihaskunnon heikentyminen,
 • lihaskivut (erityisesti selkä),
 • pään viskominen,
 • hankautumat ja hiertymät,
 • ratsastajan istuntaongelmat tasapainossa
Sopimattoman satulan seurauksia voivat olla mm.
 • liikkeen heikentyminen,
 • käyttäytymisoireet (erityisesti satuloitaessa),
 • askellajien tai jonkun askellajin heikentyminen,
 • ongelmat voltilla tai kaarteissa,
 • tahditus,
 • lihaskunnon heikentyminen,
 • lihaskivut (erityisesti selkä),
 • pään viskominen,
 • hankautumat ja hier
 • ratsastajan istuntaongelmat tas

0 comments:

Lähetä kommentti

Kiva kun poikkesit. Jätä kommentti tänne! Kerro omista kokemuksistasi?